Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

1.2 ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Μικροοργανισμοί ή μικρόβια χαρακτηρίζονται οι οργανισμοί τους οποίους δεν μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι γιατί έχουν μέγεθος μικρότερο από 0,1mm (κριτήριο είναι το μέγεθος).
Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε:
1. Παράσιτα: Οι μικροοργανισμοί που περνούν ένα μέρος ή ολόκληρη τη ζωή τους στο εσωτερικό κάποιου άλλου οργανισμού (του ξενιστή = ο οργανισμός που τους «φιλοξενεί» π.χ. ο άνθρωπος).
2. Παθογόνα: Οι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες.
3. Δυνητικά παθογόνα: Οι μικροοργανισμοί που αν αυξηθούν ή βρεθούν σε άλλους ιστούς και όργανα, τότε προκαλούν την εκδήλωση ασθενειών, π.χ. το E. coli.
Σημείωση: Δεν είναι όλα τα μικρόβια παθογόνα, π.χ. αυτά που ζουν στο φυσικό περιβάλλον [δηλαδή τα νιτροποιητικά βακτήρια στο κύκλο του αζώτου σελίδα 86, και οι αποικοδομητές σελίδα 71, του σχολικού βιβλίου ή χρησιμοποιούνται από το άνθρωπο για τη παραγωγή ουσιών χρησίμων σε διάφο-ρους τομείς π.χ. υγεία (αντιβιοτικά) διατροφή (ζυμώσεις π.χ. ψωμί, τυρί, μπύρα, κρασί κ.λ.π.)].
Επίσης: Το βακτήριο E. coli που ζει στο έντερο, αποτελεί φυσιολογική μικροχλωρίδα για τον άνθρω-πο, όταν βρίσκεται σε μικρό αριθμό και δεν μεταναστεύουν σε άλλους ιστούς και όργανα.
Ρόλος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας
α) Παράγει ουσίες που δεν μπορεί να φτιάξει μόνος του ο άνθρωπος π.χ. βιταμίνη Κ από το E. coli.
β) Βοηθά στη άμυνα του οργανισμού (δρα ανταγωνιστικά με τους παθογόνους μικροοργανισμούς – βλέπε σελίδα 31 του σχολικού βιβλίου –).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου